TFT

Monitoare TFT

Majoritatea producatorilor au adoptat tehnologia Thin Film Transistor (TFT) pentru a imbunatatii schema de culori si timpul de raspuns. Un panel TFT , cunoscut si ca
matrice activa , are adaugat in plus o matrice de tranzistori , cate un tranzistor pentru fiecare culoare(RGB) a fiecarui pixel . Acesti tranzistori comanda pixelii , eliminand teoretic problema efectului de ghosting si micsorand timpul de raspuns . Rezultatul este un timp de raspuns de sub 25 de ms si rate de contrast mai mari .

Tranzistorii controleaza gradul de rotatie al cristalelor si deci si intesitatea de rosu , verde si albastru . Monitoarele TFT pot fi fabricate mult mai subtiri decat monitoare le LCD clasice , facandu-le totodata mai usoare si cu rate de refresh apropiate de cele ale monitoare lor CRT . Pentru realizarea unui ecran VGA sunt necesari 921,000 de tranzistori , in timp ce pentru o rezolutie nativa de 1280×1024 se folosesc 3,932,160 de tranzistori (pentru un monitor de 17 inch) si fiecare trebuie sa fie perfect. Pentru a fi realizata matricea trebuie fabricata pe un singur wafer de silicon si ,deci, prezenta catorva impuritati va inseamna ca intreg wafer-ul nu va mai putea fi utilizat . Acest fapt duce la rate mari de pierderi in procesul de fabricatie, fiind si motivul principal pentru pretul mai mare al monitoare lor TFT. Este deasemenea motivul pentru care unele monitoare TFT pot prezenta pixeli defecti , acolo unde tranzistorii au cedat .

Exista doua tipuri de subpixeli defecti :
– cei care sunt permanent aprinsi, aparand in culori de verde , rosu , sau albastru
– cei care sunt permanent stinsi , si care apar ca niste punctulete negre

Din pacate repararea tranzistorilor defecti nu se mai poate face dupa ce monitorul a fost asamblat . Este posibil sa se dezactiveze un anumit pixel luminos folosind un laser special, dar acest lucru nu face decat sa treaca subpixeli din aprinsi in stinsi .

Politica legata de tehnologia de fabricatie a monitoarelor LCD , a specificatiilor de luminozitate , contrast , pixeli morti este reglementata pentru majoritatea
monitoarelor LCD de standardul ISO 13406-2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.